Belarus Dışişleri Bakanlığı: Belarus resmen BRICS'in “ortağı” oldu

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko'nun 5 Kasım'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Belarus'un BRICS'e “ortak” olarak katılmaya hazır olduğunu belirten bir mektup imzaladığı belirtildi.

Açıklamada, Belarus Dışişleri Bakanı Maksim Ryzhenkov'un Rusya'nın Minsk Büyükelçisi Boris Grizlov ile yaptığı kabul sırasında mektubu teslim ettiği belirtildi ve şöyle denildi: “Yazılı bir davete resmi yanıt verilmesi, Rusya tarafından kabul edilen ortak statüsünün elde edilmesi prosedürünün zorunlu bir unsurudur.” O andan itibaren ülke resmi olarak BRICS ortağı olarak kabul ediliyor.” Söylendi.

Açıklamada Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko'nun mektubunun içeriğine de yer verildi. BRICS'in kuruluşundan bu yana sürekli olarak çok taraflı etkileşimi güçlendirdiğini ve çok kutupluluğun sadece bir simgesi değil aynı zamanda temel direklerinden biri haline geldiğini vurgulayan Lukashenko, şunları söyledi: “Sadece üye ülkeler değil, küresel düzende giderek artan sayıda çoğunluktaki ülke de buna katılıyor. Adil bir dünya düzeni yaratın.” Umudunu buna bağlıyor. “Karşılıklı saygı ve eşitlik ruhu, hedeflerinin çekiciliği, amansız bir mantıkla BRICS'in genişlemesine yol açıyor.” dedi.

Lukashenko, Belarus'un BRICS'e ortak katılımının Rusya başkanlığı altında resmileştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bakanlık, Belarus'un böylece gerekli BRICS standartlarına ve kriterlerine uygunluğunu teyit ettiğini ve BRICS ortak ülkeleri modelinin yol gösterici ilkelerini takip etmeye kararlı olduğunu duyurdu.

BRICS liderleri Rusya'da toplandı

Geçtiğimiz ay Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da BRICS üyesi ülkeler ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 32 ülkenin liderlerinin katıldığı BRICS ülkeleri liderleri zirvesi gerçekleştirildi. devlet başkanları, hükümet başkanları ve bakanlar.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, BRICS'in genişlemesine ilişkin bir yol haritası üzerinde anlaştıklarını belirterek, şunları söyledi: “BRICS ülkeleri, genişleme yolunda ilk adım olarak Birlik için ortak ülkeler listesi üzerinde anlaşmaya vardı. dedi.

Birliğe bağlı ülkelere davetiye gönderileceğini anlatan Putin, şöyle konuştu: “Bugünkü ve dünkü etkinliklere katılan bazı ülkeler, BRICS'in faaliyetlerine tam katılım yönünde öneri ve taleplerini bize ilettiler. Akabinde biz de bunu yapacağız. Bu sıfatla gelecekteki partner ülkelere davetlerimizi ve önerilerimizi iletin, çalışmalarımıza katılım konusunda olumlu yanıt aldığımızda “Bu listede kimlerin yer aldığını açıklayacağız. Tam bir yanıt almadan şimdi bunu duyurmak doğru olmaz” dedi.

BRICS dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip

Başlangıçta Güney Afrika'yı kapsamayan “BRIC” kısaltması, 2001 yılında İngiliz ekonomist Jim O'Neill'in Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in büyüme potansiyelini vurgulayan bir makalesinde bu kısaltmayı kullanması ile literatüre girmiştir.

Birliğin kuruluşu, Rusya'nın girişimlerini ABD ve Batılı ülkelerin küresel hakimiyetiyle dengeleyecek resmi olmayan bir platform olarak 2009 yılına dayanıyor. Bir yıl sonra Güney Afrika'nın daveti üzerine birlik şu anki BRICS adını aldı.

Kurucuları arasında Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın yer aldığı BRICS, Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin üyeliğiyle genişledi.

Bu yıl 4 yeni ülkenin katılımıyla toplam üye sayısı 9'a yükselen BRICS, dünya ekonomisinde de önemli bir yer tutuyor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: